Speranţe imunoterapia ar putea învinge cancerul yale the college

• cîteva cazuri miraculoase, în care pacientele şi-au revenit luînd medicamente pentru imunoterapie, ar putea revoluţiona tratamentele anticancer

Patru femei, aflate în zone diferite ale lumii, nu mai aveau practic nicio şansă. Sufereau de o formă rară şi agresivă de cancer ovarian. Acestea au dorit să urmeze imunoterapia. La început, li s-a spus că acest tip de tratament este nerecomandabil. Au greşit, pentru că, după ce femeile au urmat imunoterapia, cancerul a intrat în remisie. După un timp, femeile s-au vindecat complet şi s-au întors la viaţa normală, scrie new york times.

Întîmplările au contrariat cercetătorii, care încearcă să înţeleagă de ce medicamentele au fost eficiente într-un context în care, teoretic, nu trebuia să fie.

„ce vedem aici este că nu ştim totul despre ce este necsar ca tumorile să fie recunoscute de sistemul imunitar”, a precizat jedd wolchok, medic la memorial sloan kettering cancer center din new york.Pentru imunoterapie „trebuie să studiem oamenii care au o biologie care merge împotriva generalizărilor convenţionale”. Totuşi, patru femei nu pot forma o normă, adică nu se poate spune că imunoterapia poate vindeca orice tip de cancer la orice persoană. În acest caz, tipul de cancer ovarian este atît de rar încît mulţi oncologi nu întîlnesc vreun pacient în toată cariera lor. Dar douglas levine, director la secţia de oncologie ginecologică din cadrul new york university langone medical center, este specializat în această boală. În urmă cu cîţiva ani, a descoperit că acest tip este declanşat de o singură mutaţie genetică. Descoperirea nu a fost de niciun ajutor pentru pacienţi, întrucît nu exista niciun tratament.

Femeile cu acest tip de cancer ovarian au format un grup pe yahoo, la care dr.Sistemului imunitar levine s-a alăturat. Aici a descoperit paciente care şi-au convins doctorii să le prescrie medicamente pentru imunoterapie, chiar dacă nu exista niciun motiv care să indice că ar fi funcţionat. Femeile au susţinut că tumorile au început să se retragă imediat. Ideea de la baza imunoterapiei este aceea de a distruge scutul molecular pe care unele tumori îl folosesc pentru a evita atacul celulelor albe ale corpului. Distrugînd scutul, celulele albe pot ataca tumoarea. Dar multe medicamente noi nu funcţionează împotriva multor cancere – este nevoie de multe mutaţii genetice ca organismul să recunoască tumoarea ca pe un pericol. Astfel, şi din acest motiv – faptul că imunoterapia are efect asupra tipului de cancer ovarian cu o singură mutaţie – cazurile sînt uimitoare.

Un astfel de caz este al unei femei în vîrstă de 28 de ani din portugalia pe nume oriana sousa.Cancer ovarian aceasta a aflat în decembrie 2011 că are cancer. Ştia că ceva este în neregulă – de mai multe luni se simţea obosită, constipată şi îi era mereu sete. A început să vomite şi să aibă crampe abdominale. Dar doctorii i-au spus că este bine şi să nu se îngrijoreze. Mătuşa sa, asistentă medicală, i-a sugerat un doctor oncolog care a descoperit că are cancer ovarian de acest tip teribil şi agresiv. În următorii patru ani, doctorii au încercat să-i controleze cancerul, cu cicluri de chimiote-rapie, radioterapie şi intervenţii chirurgicale. De fiecare dată, cancerul revenea. Lucrurile stau diferit acum. În 2015, a convins un doctor să îi administreze un medicament pentru imunoterapie, nivolumab. Imediat, tumorile au început să se micşoreze şi au continuat să se micşoreze pînă cînd au dispărut complet.Cancer ovarian acum, după cîţiva ani, nimeni nu bănuieşte că sousa ar fi avut cancer.

Imunoterapia se referă la orice tip de tratament care este dezvoltat pentru a stimula sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor, inclusiv a cancerului. Spre deosebire de chimioterapie, care funcţonează prin distrugerea celulelor canceroase, imunoterapia acţionează asupra celulelor sistemului imunitar pentru a le ajuta sa atace celulele canceroase.

NMedicamentele numite inhibitori sînt cele mai frecvent utilizate pentru tratamentele imunoterapeutice contra cancerului. Aceste medicamente funcţionează prin blocarea unui mecanism pe care celulele canceroase îl folosesc pentru a distruge sistemul imunitar. Blocarea mecanismului eliberează celulele T – parte importantă a sistemului imunitar – care acţionează la rîndul lor prin atacarea celulelor tumorale.Cancer ovarian un alt tip de tratament prin imunoterapie, numit terapie celulară, presupune colectarea de celule ale sistemului imunitar al pacientului şi modificarea lor genetică pentru a lupta împotriva cancerului, conform new york times.

N administrarea de aspirină pacienţilor diagnosticaţi cu cancer ar putea creşte eficienţa noilor medicamente – de obicei scumpe – care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva tumorilor, au arătat o serie de experimente realizate recent pe şoareci. Imunoterapia are potenţialul de a revoluţiona tratamentele anticancer, oferind pacienţilor o reacţie autoimunitară mai bună şi mai îndelungată, cu mai puţine efecte adverse decît tratamentele convenţionale, însă noile medicamente nu generează în toate cazurile aceleaşi efecte pozitive.

NUnul dintre motive constă în faptul că tumorile canceroase produc cantităţi mari dintr-o moleculă, prostaglandina E2 (PGE2), care opreşte reacţia normală a sistemului imunitar, ce vizează atacarea celulelor tumorale, potrivit cercetătorilor de la francis crick institute din londra, autorii acestui studiu.Pentru imunoterapie aspirina blochează producţia de PGE2, iar savanţii britanici au descoperit că, atunci cînd este administrată în combinaţie cu un medicament folosit în cadrul imunoterapiei, denumit anti-PD-1, se obţine o încetinire substanţială a creşterii cancerului intestinal şi a melanomului, în cazul şoarecilor, în comparaţie cu tratamentele ce constau doar în imunoterapie.